🌟Ben jij goed in grenzen aangeven? Onlangs was ik in gesprek met ouders over hun hoogsensitieve dochter. Tijdens ons gesprek kwam naar voren dat in dit geval de moeder het soms heel lastig vindt om grenzen te stellen. Zij vindt het zielig om nee te zeggen en wil haar dochter niet teleurstellen. Bijna dagelijks gaat ze over haar eigen grenzen om dit te voorkomen.
Vooral ouders die hoogsensitief zijn, vertellen mij vaak dat zij moeite hebben met bepaalde grenzen. Denk bijvoorbeeld aan momenten dat je zoon/dochter aandacht blijft vragen, graag dingen samen wil doen, nog even gezellig wil kletsen, juist wanneer je eigenlijk iets anders wilt doen.
Dit is heel begrijpelijk en ook voor mij herkenbaar, want als hoogsensitieve ouder houd je vaak veel rekening met anderen, dus zeker met je dochter. Maar natuurlijk mag je ook rekening houden met jezelf. Je bent geen slechte moeder als je van je dochter verlangt dat ze zich een tijdje zelf vermaakt. Ook jij hebt tijd voor jezelf nodig! 🕰️
🌈Misschien kan dit je helpen:
Het heeft mij geholpen om te weten dat hoogsensitieve kinderen juist baat hebben bij duidelijke grenzen. Zij houden van duidelijkheid en structuur. Grenzen bieden deze structuur en helpen hen om zich veilig en geborgen te voelen. Zonder grenzen kunnen hoogsensitieve kinderen zich overweldigd voelen door de wereld om hen heen, wat kan leiden tot stress, angst en overprikkeling. Een kader van heldere regels, met daar binnen ruimte voor autonomie, geeft houvast.
Bij het aangeven van grenzen kun je op een aantal dingen letten:
Stel realistische grenzen: Houd rekening met de individuele behoeften en het temperament van je zoon/dochter bij het stellen van grenzen. Wat voor het ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor het andere.
Communiceer duidelijk: Benoem duidelijk wat de regels zijn. Geef uitleg over de regel. Op deze manier begrijpt je dochter de redenering erachter en is ze meer geneigd om de regel te respecteren.
Let op woordkeus en stemgebruik: Geef grenzen aan met een rustige stem en zonder oordeel. Hoogsensitieve kinderen raken snel overprikkeld door een harde of boze stem. Overprikkeling is niet helpend bij het zoeken naar ander gedrag.
Wees empathisch: Toon begrip voor de gevoelens en behoefte van je dochter, ook als je grenzen stelt.
Door op een rustige manier je grens aan te geven, geef je je dochter gelijk het goede voorbeeld. Je laat zien dat het helemaal oké is om af en toe nee te zeggen en ook rekening te houden met jezelf. Iets waar je hoogsensitieve kind waarschijnlijk ook wat moeite mee heeft. Onthoud vooral dat je door het aangeven van grenzen, je dochter ondersteunt in haar sociaal-emtionele ontwikkeling.
Geef een reactie