Hoe kun je je kind helpen de eigen grenzen te herkennen?

Er verschijnen regelmatig berichten in de media over het toenemend aantal mensen met een burn-out. Niet alleen onder volwassenen. We horen ook steeds vaker over jongeren die de druk niet aan kunnen en zelfs kinderen die hier last van hebben.

Uit onderzoek blijkt dat het percentage hoogsensitieve mensen dat een burn-out krijgt beduidend hoger ligt dan het gemiddelde in Nederland. Een burn-out ontstaat door een samenloop van factoren, welke per persoon verschillen. Een aspect dat een rol kan spelen, is de balans tussen inspanning en ontspanning; de herstelperiode die na inspanning nodig is om weer helemaal tot rust te komen. Het is inmiddels bekend dat hoogsensitieve mensen (en dus ook kinderen) meer stress ervaren bij het uitvoeren van taken en meer rust nodig hebben om te kunnen herstellen na de inspanning.

In de drukte van onze huidige maatschappij is dit weleens lastig en wordt het steeds belangrijker om je eigen grenzen te bewaken. Echter om je grenzen te kunnen aangeven, moet je deze eerst kunnen herkennen. Ik denk dat jonge kinderen hun grenzen prima kunnen herkennen en ook aangeven, maar zich geleidelijk aan steeds meer aanpassen en steeds minder naar de signalen van hun lichaam luisteren.

Tips

Belangrijk dus om je kind te helpen de eigen grenzen te blijven herkennen. Dit doe je door vooral goed te kijken, te luisteren en te reageren op wat je kind aangeeft.

Wat doe je bijvoorbeeld als je kind klaagt over honger of dorst?
Probeer je altijd aan de behoefte van je kind te voldoen of wuif je het weg op het moment dat het even niet goed uitkomt.

rustmomentje

balans tussen inspanning en ontspanning

Wat doe je als je kind veelvuldig klaagt dat het moe is en te weinig tijd heeft om te spelen/niksen/chillen? Vind je dat het allemaal wel meevalt, gewoon moet kunnen? Denk je dat het niet anders kan omdat iedereen het nou eenmaal druk heeft? Of ga je samen kijken hoe jullie kunnen zorgen voor meer rust.
Wat doe je als je kind teleurgesteld, boos of verdrietig is? Probeer je dit zo snel mogelijk ‘weg te poetsen’ of mogen de vervelende gevoelens er ook zijn.

Kortom: Leer je je kind signalen van het lichaam serieus te nemen of leer je het om signalen te negeren en door te gaan?

Deze vragen zijn makkelijk gesteld. Maar als moeder van 3 kinderen weet ik ook hoe moeilijk het soms kan zijn om niet op te gaan in de waan van alle dag. Tegelijkertijd weet ik uit eigen ervaring ook hoe belangrijk het is om je eigen grenzen en die van je kinderen te respecteren, ongeacht wat anderen ervan vinden. Bovenstaande vragen zijn dan ook vooral bedoeld om je bewust te worden van hoe jij hiermee omgaat.

Blij met mij!

Om jonge meiden een extra steuntje in de rug te geven en te helpen zichzelf steeds beter te leren kennen start er op 25 maart a.s. weer een nieuwe cursus Blij met mij!

Een gezellige cursus waarbij we op ontspannen en creatieve wijze aandacht hebben voor: wie ben ik? wat voel ik? wat denk ik? Maar ook; hoe kan ik even helemaal ontspannen, waar word ik lekker rustig van. Om de meiden te laten zien hoe mooi ze zijn van binnen en van buiten, gaan we oefenen met modeshow lopen en maken we een heuse fotoshoot.
Lees hier meer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.