In een tijd waarin we allemaal – en dus ook onze kinderen – steeds meer met ons hoofd bezig zijn en veel zitten, raakt de balans tussen mentale en fysieke inspanning geregeld zoek. Klaagt jouw zoon/dochter* geregeld over een “vol hoofd” dan kun je eens kijken hoe bij haar de balans is tussen zittende activiteiten en lekker bewegen.

Hoeveel beweging heeft je kind eigenlijk nodig?

Volgens de Gezondheidsraad zouden kinderen van 4 tot 18 jaar  jaar dagelijks minstens 60 minuten matig tot intensief moeten bewegen. Dit omvat activiteiten waarbij het hart sneller gaat kloppen, zoals rennen, fietsen, of sporten. Daarnaast is het goed om minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen, zoals klimmen, springen, of krachttraining (op een speelse manier).

Waarom is beweging belangrijk voor gevoelige kinderen?

Als je dochter zich snel overprikkeld voelt, is beweging niet alleen goed voor haar fysieke gezondheid, maar juist ook voor haar mentale balans. Je kunt denken aan voordelen :

  • Stressvermindering en ontprikkeling
    Beweging helpt spanning los te laten en werkt kalmerend. Voor kinderen met een “vol hoofd” kan dit zorgen voor rust en ontspanning Het helpt een vol hoofd weer leeg te maken.
  • Betere concentratie en minder piekeren
    Lichaamsbeweging zorgt voor een betere bloeddoorstroming naar de hersenen, wat hun concentratie en stemming verbetert. Hierdoor kunnen ze hun gedachtestroom beter loslaten en voelen ze zich mentaal sterker.
  • Positief zelfbeeld en emotionele stabiliteit
    Actief zijn stimuleert de aanmaak van endorfine, het “gelukshormoon”, wat helpt om een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen op te bouwen. Dit kan voor gevoelige kinderen echt een steun zijn.

Je hoort natuurlijk veel dat bewegen belangrijk is, maar meestal in het kader van fysieke gezondheid en het toenemende overgewicht. Wat vaak minder aandacht krijgt, is het mentale aspect van beweging. Er zijn zo veel kinderen en jongeren zijn die veel druk ervaren en niet lekker in hun vel zitten. Je kind waar nodig helpen om meer balans te vinden – zowel te genieten van zittende activiteiten als plezier te hebben in bewegen – kan een steentje bijdragen aan een positieve verandering.

Vind je het lastig om je zoon/dochter meer te laten bewegen, doordat je een druk schema hebt, niet goed weet waar te beginnen, of een kind hebt dat liever rustiger speelt. Een paar tips om beweging op een toegankelijke manier in te bouwen:

  • Speel de beweging in korte blokjes
    Probeer beweging door de dag heen te verdelen, zoals even spelen in de tuin, een wandeling na het avondeten, of fietsend naar school. Korte momenten helpen om aan de 60 minuten te komen zonder dat het overweldigend voelt.
  • Maak bewegen onderdeel van het dagelijks leven
    Laat kinderen bijvoorbeeld meehelpen met huishoudelijke klusjes waarbij ze fysiek bezig zijn, zoals de tafel dekken, stofzuigen, de was sorteren of de hond uitlaten.
  • Gebruik hun interesses:
    Sommige gevoelige kinderen vinden het fijn om met muziek te bewegen of hebben een voorkeur voor rustige activiteiten zoals yoga. Door hen hierin aan te moedigen, kunnen ze toch genoeg beweging krijgen op hun eigen tempo.
  • Maak het gezellig en leuk
    Samen bewegen maakt het vaak makkelijker om te beginnen. Zoek (samen met je kinderen) naar activiteiten die jullie allebei leuk vinden of die ze met een vriend/vriendin kunnen doen.

Ook ik merk in mijn gezin hoe lastig het soms kan zijn. De één houdt van zichzelf meer van bewegen dan de ander. Hoe gaat dat bij jullie? Houdt je dochter van bewegen en gaat het allemaal vanzelf? Of kost het moeite om haar dagelijks actief te laten zijn? Merk je verschil in haar welbevinden als ze een periode meer of minder beweegt?

Dit zijn zo maar wat vragen om er even wat extra bij stil te staan. Heb je vragen over je zoon of dochter, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

inzicht in de hoogsensitivitiet van je zoon of dochter

 

 

 

 

 

 

 

zelfvertrouwen kan je bouwen, gratis e-book tips hoogsensitieve kids

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.