Een positief zelfbeeld opbouwen

Met mijn trainingen en coaching laat ik kinderen graag voelen dat zij helemaal goed zijn zoals ze zijn. Hoogsensitieve kinderen kunnen heel goed naar zichzelf kijken, ze hebben een sterke zelfreflectie. Daarbij doen zij de dingen heel graag goed, niet alleen voor zichzelf maar vooral ook voor anderen. Ze leggen de lat hoog en zijn kritisch op zichzelf. Als zij kritiek krijgen van een ander komt dat hard aan. Doordat zij het zo graag goed willen doen en alles op zichzelf betrekken, komen ze gemakkelijk in een cirkel van ‘ik heb het niet goed gedaan’, ‘ik doe het ook nooit goed’ tot ‘ik ben niet goed genoeg’.

Ouders die mij benaderen voor hulp, geven vaak aan dat hun zoon/dochter een negatief zelfbeeld heeft.
Een vraag die ik vaak krijg is: Hoe help ik mijn dochter om meer zelfvertrouwen te krijgen en weer positief naar zichzelf te kijken?

Er zijn veel factoren die het zelfbeeld beïnvloeden. Ik geef je graag wat handvatten om een positieve invloed te hebben op het zelfbeeld van je zoon/dochter.

Acceptatie

Het allerbelangrijkste is misschien wel om je dochter te accepteren zoals ze is. Misschien had je (on)bewust bepaalde verwachtingen van je dochter die ze (nog) niet kan waarmaken. Accepteer haar zoals ze is met al haar leuke en minder leuke kanten, ingewikkelde gedachten, intense emoties en eigen gebruiksaanwijzing. Dit klinkt gemakkelijk, maar valt niet altijd mee. Zeker niet als je zelf gevoelig bent voor de kritische blik of het oordeel van mensen in je omgeving. Als je dochter merkt dat jij haar accepteert zoals ze is, dan helpt dat je dochter om zichzelf te accepteren.

Wat vraagt van jou nog acceptatie?

Eigenschappen positief benoemen

Een opmerking als huilebalk, aansteller of eigenwijs is soms makkelijk gemaakt, maar heeft meer negatieve invloed dan je zou willen. Je kunt proberen de eigenschappen van je dochter anders te bekijken, positief te benaderen en te benoemen.
In plaats van: ‘Wat ben je weer druk’ kun je kiezen voor: ‘Je hebt lekker veel energie vandaag’.
In plaats van ‘eigenwijs’: ‘vastberaden’ ‘ je weet wat je wilt’, ‘je kunt goed je grenzen aangeven’.
In plaats van ‘bang’: ‘voorzichtig’, ‘bedachtzaam’.
Als je dochter veel dingen spannend vindt, is ze dan een bangerik of juist heel dapper als ze ‘spannende’ dingen toch durft te proberen (ook al gaat het met moeite en misschien met tranen).
Veel hoogsensitieve kinderen huilen vaak. Huilen mag en hoort erbij. Je kunt afhankelijk van de oorzaak van de tranen benoemen dat je kind zich heel goed kan inleven in een ander, een dier of film. Dat je kind heel goed kan voelen. Dat huilen helpt om verdriet te uiten en/of spanning kwijt te raken. Dat de één nu eenmaal een gevoeliger zenuwstelsel heeft dan de ander.

Welke eigenschappen van je zoon/dochter zou je positiever kunnen benoemen?

Aandacht voor inzet en de goede intentie

Als het thuis of op school een tijdje niet lekker loopt kom je zo maar in een negatieve spiraal van veel gemopper terecht. Dit komt de goede sfeer en gewenst gedrag niet ten goede. Besteed juist in zo’n periode weer extra aandacht aan de dingen die wel goed gaan en de goede intentie van je zoon/dochter. Probeer je zoon/dochter de ruimte te geven om dingen op zijn/haar eigen manier te doen en daarbij fouten te mogen maken.

Wat was er vandaag goed, leuk, fijn, gezellig?

Met deze aandachtspunten help jij je dochter met het opbouwen van een positief zelfbeeld, waardoor zij zich gewaardeerd en geaccepteerd voelt. Wat weer bijdraagt aan haar zelfvertrouwen.

*overal waar dochter/zij staat kun je ook zoon/hij lezen

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.