Heerlijk, vakantie! Tijd om te genieten van vrije tijd, zonder zo op de klok te letten. Lekker laat naar bed, wat minder regelmaat met eten, onverwachte uitstapjes, veel tijd om te spelen of te relaxen, en misschien zelfs op vakantie gaan. Heerlijk, maar voor hoogsensitieve kinderen kan het lastig zijn wanneer de structuur wegvalt. Ze verliezen hun houvast en gaan op zoek naar grenzen of worden onrustig. In plaats van een gezellige en ontspannen sfeer in huis, kan er juist meer gedoe ontstaan.
Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen om er met elkaar een relaxte en gezellige vakantie van te maken.
* Tijd om te wennen
Hoogsensitieve kinderen hebben tijd nodig om alle prikkels van een nieuwe omgeving of situatie te verwerken. Geef je kind de tijd om aan een nieuwe situatie te wennen. Hoe meer je duwt en trekt, hoe meer weerstand er ontstaat.
* Voorbereid op pad
Een dagje uit is hartstikke leuk. Veel hoogsensitieve kinderen hebben echter wat extra voorbereiding nodig. Bereid je kind voor op wat jullie gaan doen en wat ze kan verwachten. Is het voor jouw kind vroeg genoeg om ‘s ochtends te vertellen dat jullie iets gaan doen of weet ze liever langer van te voren wat de plannen zijn.
* Overprikkeling
Raakt je kind snel overprikkeld? Plan dan tijdens een dagje uit wat rustmomentjes in om even bij te komen van alle indrukken. Zo zorg je ervoor dat het aan het eind van de dag nog steeds gezellig is.
Sommige kinderen zijn niet te stoppen en willen tijdens de vakanties van de ene afspraak naar de andere en van de ene activiteit naar de volgende. Probeer de activiteiten en sociale interacties van je kind in evenwicht te brengen met rustige en ontspannende momenten. Plan pauzes en rustperiodes in om overprikkeling te voorkomen.
* Regelmaat
Natuurlijk verlopen de dagen anders tijdens de vakantie. Als je merkt dat je kind het lastig vindt dat alle structuur wegvalt, zorg dan voor een vaste vakantieroutine. Denk bijvoorbeeld aan:
⏰ vaste bedtijden, zij het iets later dan normaal.
📱 duidelijkheid over de tijdsduur en het tijdstip waarop ze gebruik mag maken van een telefoon/tablet/spelcomputer.
🍌 vaste eetmomenten als je kind “hangry” (hongerig en boos) wordt als het honger heeft.
👨👩👧👦 vaste tijden waarop je kind zelfstandig speelt en tijden waarop jullie samen activiteiten ondernemen.
* Autonomie
Laat je kind meedenken over de afspraken die gelden tijdens de vakantie. Als ze zelf invloed heeft gehad op de regels, is ze meer geneigd zich eraan te houden. Heeft je kind een sterke wil en duidelijke ideeën over wat het wil, dan is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen ruimte te geven voor eigen ideeën. Hoe meer je kind ervaart dat het invloed en keuzemogelijkheden heeft, hoe beter het zal gaan.
* Genieten
Verder is de vakantie natuurlijk de ultieme gelegenheid om te genieten van de tijd met elkaar. Samen lachen, spelen, praten, leuke dingen doen en (af en toe) gewoon lekker nietsdoen.
Elk kind is uniek, dus kijk vooral goed naar wat bij jouw kind past en welke tips voor jullie van toepassing zijn. Ik hoop dat deze tips jullie helpen om er een fijne, gezellige en relaxte vakantie van te maken.
*overal waar zij/haar staat, kun je ook hij/zijn lezen
Geef een reactie